Fler barn och unga blir föreningsaktiva genom rörelsesatsning

Varje år arrangerar RF-SISU Skåne nätverksträffar inom verksamhetsspåret Rörelsesatsning i skolan, för att bygga broar mellan skolan, barnen och föreningslivet. 2022 deltog skolpersonal från Skånes 33 kommuner och fredagen den 17 mars var det tid för ny träff i Malmö.

Sidan uppdaterades: 23 mars 2023

Sommaren 2022 gjorde RF-SISU Skåne en snabb utvärdering med 12 slumpmässigt utvalda föreningar i Skåne som hade arbetat med skolsamverkan.

9 av 12 föreningar uppgav att skolsamverkan hade skapats genom Rörelsesatsning i skolan.

3 av 12 föreningar uppgav att befintlig samverkan har utvecklats genom Rörelsesatsning i skolan.

I snitt hade föreningarna fått 10 nya medlemmar.

Samma år skapades 244 skol- och föreningskopplingar, och 90 skolor arrangerade Idrottens dag, vilket innebär att fler än 25 000 elever sattes i rörelse och Upplevelseinstitutets utvärdering visar tydligt att både skola och förening vill fortsätta samverka med varandra. Samtidigt visar våra egna utvärderingar att fler barn och unga blir föreningsaktiva, genom Rörelsesatsning i skolan.

En skol- och föreningssamverkan kan ske på rasten, på fritids, på idrottslektionen, på idrottsdagar eller genom skolidrottsförening.

Fredagen den 17 mars var det tid för en ny nätverksträff och utbildning i Baltiska hallen.

46 idrottsförbund under Riksidrottsförbundet genomgår nu en utvecklingsresa i samarbete med Rörelsesatsning i skolan och vill inspirera skolor och föreningar till mer rörelseglädje så att fler barn och unga hittar till idrotten.
17 specialidrottsförbund och organisationer deltog under förmiddagen för att inspirera skolor i Skåne till mer rörelseglädje.

Detta år arrangerades även två utbildningspass under eftermiddagen.

Dels arrangerade Svensk simidrott ett utbildningspasset ”Vattenglädje i skolan” i simhallen, där det erbjöds både simhopp, vattenpolo med mera. Samtidigt arrangerades ett riktat utbildningspass för personal i anpassad skola i ”Inkluderande rörelseförståelse". Det blev tips och trix för att anpassa på riktigt, och med fler än 30 anpassade skolor på plats, blev det även erfarenhetsutbyte över kommungränserna.

– I en kommun finns det oftast bara en anpassad skola, vilket gör att man ofta kan känna sig själv i sin roll, men nu öppnar vi upp för samverkan och erfarenhetsutbyte över kommungränserna. Även här diskuteras det samverkan med föreningslivet och flera har kommit långt, förklarar Henrik Nilsson, RF-SISU Skåne.

Grundsärskolan i Simrishamn anslöt sig till rörelsesatsningen i höstas och har redan inlett samverkan med både Friskis & svettis som erbjuder Enkelträning, och Österlens Ridklubb som erbjuder anpassad verksamhet för deltagare med flerfunktionsvariationer.– Vi ser enorma vinster, inte bara fysiskt, men även både psykiskt och glädjemässigt, berättar Niclas Almström, Grundsärskolan Simrishamn.


Är du med i en förening som vill samverka med en skola?
Läs mer om hur just din förening, genom Rörelsesatsning i skolan, kan få stöd vid skolsamverkan.
https://www.rfsisu.se/distrikt/skane/vi-arbetar-med/sarskilda-uppdrag/rorelsesatsning-i-skolan

För fler i rörelse!

Sidan publicerades: 20 mars 2023