FÖRENINGSEXEMPEL: GK MOTUS-SALTO

Sidan uppdaterades: 13 november 2022

I mars 2020 förändrades vår värld och vår vardag dramatiskt. Coronaviruset spred sig som en löpeld över världen och Sverige. Kunskapen om viruset var låg, men att det kunde leda till allvarlig sjukdom och död stod klart tidigt. För idrottsrörelsen var det en självklarhet att bekämpa pandemin gick före att bedriva idrott. De åtgärder som samhället och idrottsrörelsen vidtog begränsade kapitalt möjligheten att idrotta och bedriva föreningsverksamhet.

Träningar och tävlingar har ställts in, många har slutat – idrottare, ledare och domare. Inomhusidrotterna tog med facit i hand mest skada och det är just därför vi passade på att prata med några medlemmar i GK Motus-Salto; Sandra Lehman, styrelseledamot, Patrick Dahl, chefstränare för truppgymnastik och Claudia Blomqvist, truppgymnast GK Motus-Salto som tävlar på SM- och landslagsnivå.

Hur har ni som styrelse arbetat för att hålla föreningen levande samt motivera era aktiva att hålla ut under denna period?

- Det har varit jättesvårt att motivera dem eftersom man hela tiden har åkt på bakslag. Man trodde ju aldrig från början att pandemin skull vara i två år. Först tänkte man veckor, sedan månader och sedan trodde man att det skulle vara över. Det blev bakslag efter bakslag när man hela tiden trodde att det snart var slut. Vi försökte ge ledare och aktiva fria tyglar att vara kreativa inom ramarna för restriktionerna, säger Sandra Lehman.

Ser ni någon påverkan på den psykiska hälsan hos era ledare och aktiva?

- Ja, men jag tror inte att man ser den på kort sikt. Den psykiska ohälsan kommer att komma längre fram och den kommer säkert bli värre än allt vad pandemin har varit. Vi har många unga aktiva som har slutat, som tappade engagemang.

- Vi har ledare som har tappat engagemang. Vi har haft inställda tävlingar, träningar och läger. Allting som faktiskt motiverar barn och unga att fortsätta träna och vara aktiva, säger styrelseledamoten Sandra Lehman.

Hur upplever man som tränare perioden under pandemin?

- Lång, tråkig och sorglig. Det kändes som att vi vaknade till ett nytt besked nästan varje dag, och det var knappast så att vi vaknade positiva varje dag. Varje gång vi såg lite ljus i tunneln så kom det besked som gjorde att vi kastades tillbaka till ruta ett, säger Patrick Dahl, chefstränare för trupp.

Hur har dialogen varit med dina gymnaster under pandemin?

- Vi har kompromissat ganska mycket om hur träningen har sett ut. Vi har varit tvungna att jobba dag för dag, men har försökt låta de aktiva bestämma hur de vill att deras träning ska se ut. Många har ringt och frågat hur de ska göra och träna för att kunna satsa vidare mot landslaget. Det har varit tufft för dem, för det blir automatiskt några drömmar som krossas när de inte har kunnat träna tillsammans i hallen, menar Patrick Dahl.

Vad har varit jobbigast under pandemin som aktiv utövare?

- Att träna hemma i sitt vardagsrum på Zoom är väl kanske inte det man hade föredragit. Det är såklart tråkigt att det inte har varit några tävlingar. Vi tävlade i SM nu när alla restriktioner släppte, och det är den första tävlingen på tre år. Det är klart att det blir jobbigt, det blir en jättepress när man inte gjort det på väldigt länge, menar Claudia Blomqvist, truppgymnast i Motus-Salto.

Hur gick tankarna kring din fortsatta elitsatsning under en period som denna?

- Vi gymnaster har främst märkt av våra ledares stöd. De har verkligen gjort allt för att vi ska få så bra träning som möjligt under de förutsättningar som fanns. De har planerat alla möjliga sätt att kunna träna någonting och de försökte så gott de kunde få in oss i hallen så att vi kunde börja träna gympa också. Så det har verkligen varit ett stort stöd.

Nu när pandemin är över, hur mår du nu och hur funderar du kring framtiden?

- Pandemin har påverkat det som har hänt och de tävlingar vi har varit på och det har påverkat mina prestationer på ett sätt som jag kanske inte hade velat. Jag vill fortsätta satsa men behöver ta en paus från det just nu, avslutar Claudia Blomqvist.

Sidan publicerades: 13 november 2022